ИЗЛОЖБА ДЈЕЛА СА ПРВОГ САБОРА ГРАФИЧАРА „ТЕОДОР ЉУБАВИЋ“ У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНА У ТРЕБИЊУ

21.04.2021.

Поштовани,

Обавјештавамо вас да ће се у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу, у петак, 23. априла 2021. године, са почетком у 18.30 часова, уприличити свечано отварање изложбе графика насталих на Првом Сабору умјетника графике „Теодор Љубавић“, поводом обиљежавања 500 година од оснивања Горажданске штампарије. Изложба је организована у сарадњи Општине Ново Горажде и Музеја Херцеговине у Требињу.

Обиљежавање јубилеја од пола миленијума Горажданске штампарије био је повод да се, по одлуци Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског г. Хризостома,  оснује Организациони одбор за обиљежавање прославе. Одбор је за селектора Првог сазива Сабора изабрао Биљану Вуковић, редовног професора ФЛУ из Београда и вишегодишњег учесника и сарадника графичких колонија у Републици Српској.   По позиву селектора учесници Првог сазива Сабора умјетника графике „Теодор Љубавић“ били су др Сузана Вучковић, мр Ивана Станковић, др Слободан Радојковића, мр Маја Симић, др Владимир Милановић, акадeмик Миливоје Унковић, Михаило Ракита, мр Ирена Стопић Кнежевић, мр Горан Кнежевић, умјетница из Новог Сада, Олгица Стефановић и селектор лично.

…“Сви уметници су видно подстакнути лепотом писма и графичког украса, и ништа мање, личностима и значајем овог херојског штампарског подухвата са почетка 16. века, извели по два аутентична графичка отиска, у разнородним техникама штампе“…

(из текста Весне Тодоровић, историчара
умјетности и ликовног критичара)

Изложба је за публику отворена до 14.
маја 2021. године. Добро дошли!