Одржан Први сабор графичких умјетника „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019.

18.06.2019.

Горажданска штампарија, као престоница српске писмености и очувања нашег језика и писма, ове године, у свом дому, својој колијевки, у Новом Горажду обиљежава пола миленијума од свога постојања.

У част овом јубилеју, одлуком Његовог Преосвештенства митрополита дабробосанског г. Хризостома и Општине Ново Горажде у суботу, у порти цркве Св. Георгија у Новом Горажду, обиљежавање је почело Првим сабором графичких умјетника „Теодор Љубавић“. На сабору је своје радове изложило 11 умјетника, подстакнути љепотом писма и графичког украса, а првенствено значајем Горажданске штампарије. О дјелима графичких умјетника и цртачким мотивима Првог сабора, упознала нас је Весна Тодоровић, историчар умјетности и ликовни критичар из Београда.

Добродошлицу гостима пожелио је замјеник начелнице Општине Ново Горажде г. Арсеније Мирковић и истакао да је част што се у Новом Горажду ове године обиљежава и баштини традиција нашег ћириличног штампарства, чиме се не могу похвалити ни престонице које су далеко веће од нас, те упутио захвалност свима који су помогли обиљежавању пет вијекова наше штампарије.

Његово Преосвештенство, митрополит дабробосански и предсједник Одбора за обиљежавање 500 година Горажданске штампарије г. Хризостом дао је свој благослов за почетак обиљежавања овог јубилеја, који је један од најзначајнијих у српској историји, те нас охрабрио да се никада не смијемо бојати нити заустављати у чињењу добра, као што су то чинили наши славни Гораждани.

О значају Горажданске штампарије и очувању српске писмености, говорила је и професорица Филозофског и Богословског факултета „Св. Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву и члан Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја Биљана Самарџић. „Вечерас смо овдје, у Доњој Сопотници, да прославимо формирање и рад Горажданске штампарије која је ушла у функцију још прије пет стотина година и све оно што Горажданска штампарија значи за српски народ, за њен језик и њено писмо.“ истиче професорица Самарџић.

 

Посебан печат и надахнуће ове вечери, доказ да очување традиције признају и поштују све генерације, умјетношћу која је присутнима пробудила сва чула, музички састав „Катера“ из Источног Сарајева својим талентом раскошних гласова употпунили су ову манифестацију.

Сабор графичара „Теодор Љубавић“ прва је у низу манифестација које ће се у току 2019. године обиљежити у нашој Општини, како би промовисали значај Новог Горажда и Горажданске штампарије као престонице културне писмености кроз вијекове.