„Српска горажданска штампарија у свјетлости науке и културе“-зборник научних радова

11.05.2021.

У издању Универзитета у Источном Сарајеву, Филозофског факултета Пале и Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, објављена је књига научног карактера – зборник научних радова „Српска горажданска штампарија у свјетлости науке и културе“.

Ова књига по себи представља зборник радова са научног скупа одржаног 08.11.2019. године у Палама, у склопу обиљежавања 500 година од почетка рада „Горажданске штампарије“. Ова књига уједно је и наставак раније спроведеног истраживања о Горажданској штампарији које је започето 2003., а реализовано 2008. године као научно-истраживачки пројекат филозофског факултета у тадашњем Српском Сарајеву и Народне бибилиотеке Србије, под руководством професора доктора Драгана Бараћа, када су први пут припремљена и објављена фототипска издања књига „Горажданске штампарије“ (Литургија, Молитвеник и Псалтир)

Суштина одржаног научног скупа, па тиме и објављеног зборника научних радова, према мишљењу приређивача, лежи у чињеници да је „дјело Горажданске штампарије најбоља потврда да у бурној српској историји препуној људске драме, страдања, несреће, гријеха и пропадања ипак у васкрсломе Христу све то може бити превазиђено, обновљено и спасено и да је сваки народ призван и позван да буде Дом Божији (Црква), мјесто славословља Богу и преко културе доказ вјечног обновљења сваког човјека у Христу.“

Научним радовима која су овом књигом сабрана, научна лица су несумњиво потврдила чињеницу да Горажде представља колијевку српске писмености на просторима данашње Босне и Херцеговине, али и да је пресељењем штампарије у румунско Трговиште 1523. године иста та писменост наставила да се шири и кроз Источну Европу.