У Палама одржан Научни скуп „Српска горажданска штампарија у свјетлу науке и културе“

11.11.2019.

Поводом обиљежавања великог јубилеја 500 година Горажданске штампарије, дана 8. новембра 2019. године у амфитеатру Филозофског факултета у Палама одржана је промоција књига друге штампарије на Балкану (Служабник, Псалтир, Молитвеник).
О књигама су говорили проф. др Дарко Ђого, проф. др Биљана Самарџић и доц. др Радославка Сударушић.

Самарџићева је рекла да је промовисано друго фототипско издање горажданских књига, те нагласила да су ове књиге светионици српске културне баштине, али и идентитета на овим подручјима.

Професор на Богословском факултету „Свети Василије Острошки“ из Фоче Дарко Ђого навео је да су представљене књиге које су од 1519. до 1523. године штампане у штампарији Божидара Љубавића у Сопотници.

„Обнављамо сјећање на изгубљене вијекове у којима смо имали развијену културу. Чак ни окупатору нисмо дали да нас прекине у културном животу“.

На Филозофском факултету, у недјељу је одржан Научни скуп под називом „Српска горажданска штампарија у свјетлу науке и културе“ који је окупио еминентне стручњаке из области филологије, теологије, филозофије, историје и библиотекарства.

Декан Филозофског факултета у Палама проф. др Драга Мастиловић указао је на велики значај научног скупа „Српска горажданска штампарија у свјетлу науке и културе“ са аспекта очувања традиције и културе српског народа.

Он додаје да све манифестације које прате велики јубилеј Горажданске штампарије помажу да се на прави начин сачува култура и традиција, а прилика је да се цијелом свијету каже да су Срби народ који је имао своју штампарију прије 500 година на овом простору.

Декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче, Владислав Топаловић, рекао је да је данашњи научни скуп посвећен 500 година од оснивања Горажданске штампарије веома значајан, а да мотив браће Љубавића који су основали и радили у штампарији, није био тржишни ефекат и радозналост, него забриност за очување идентитета српског народа у тешком периоду који је тада тек наступао.

– Конференција је само једна у низу манифестација којима обиљежавамо јубилеј уз подршку Митрополије дабробосанске, са два факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Републичким секретаријатом за вјере – истакао је Топаловић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић истакао је да је прослава 500 година српске штампарије у Горажду дио пројекта Владе Републике Српске, који су почели обиљежавати ове године са издавањем поштанске марке, изложбом графика академије, издавањем књига и завршавају великим научним скупом.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да чињеница да је прва ћирилична књига написана у Новом Горажду у Сопотници говори да је ријеч о центру културе.
– То су нам оставили наши преци и зато треба сваки дан да радимо на томе да нашим покољењима оставимо нешто слично. То ћемо урадити тако што ћемо чувати и његовати српски језик и књижевност, писати ћирилицом, учити српску културу, историју и традицију – поручио је Кулић.

Конференција је одржана у организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Православног богословског факултета Свети Василије Острошки из Фоче са благословом митрополита дабробосанског господина Хризостома.

Обиљежавање јубилеја 500 година Горажданске штампарије је завршено у недјељу, 10. новембра, у Храму Светог Ђорђа у Доњој Сопотници, након свете литургије, на мјесту гдје је радила прва штампарија у БиХ.