Записи у књигама Горажданске штампарије

09.09.2019.

Датација књига горажданске штампарије

Друго значајано штампано умјетничко дјело “Запис о паду Беoграда под Турке” објавио је Теодор Љубавић у поговору горажданског Псалтира 1521. године. Тај историјски запис, прерсудан за датацију књига штампарије Божидара Горажданина, је потврдио да је Псалтир завршен 1521.године. То је кључни податак за разријешење проблематичног Теодоровог датирања горажданских књига.
Запис о паду Беoграда под Турке (Псалтир 1521.)

”Крај седмог века, почетак осмог века, последњих година, године 7029 (1521). Ове године паде султан Сулејман на реку Саву са мноштвом Исмаилићана и прелажаху реку Саву као по суву преко моста на ону страну Срема а и други у лађама препловише, иако ни реке нису могле задржати те силне Исмаилићане, мада Угри имаше наду у те силне реке Саву и Дунав. И опколише одасвуд славни град Београд и друге околне градове и летаху као змије крилате, села и градове палећи. Авај чуда, тада такве невоље имаше та земља! И у тој земљи Срему, велим, дивна села и места запустеше, а цркве и градове разорише. А славни Београд Угарин невољно предаде Исмаилићанима и уђоше у њега агаренска чеда августа, 28. дан.

А госпођа Јелена, бивша деспотица, невољно остави славни град Купиник и даде се бегству преко реке Дунава у унутршњу Угарску. А славну и дивну земљу деспотову Турци попленише, а и град Купиник разорише месеца септембра 9.дан.” Теодор Љубавић,1521. „СТАРИ СРПСКИ ЗАПИСИ И НАТПИСИ“, Приредио: проф др Милорад Павић, Просвета/СКЗ
Све три књиге Горажданске штампарије Теодор Љубавић је датовао на исти начин, створивши забуну која се провлачила дуго у историографији нетачним одређивањем године од Христовог рођења.
Он је остао дослиједан у примјени александријске хронологије у израчунавању времена од Христовог рођења, одузимањем 5500 година од записане године од стварања свијета.

Два кључна доказа о погрешном датовању садржана су у Псалтиру;
• Љетописачке таблице са наведеном 5500-том годином од Адама до Христа и
• Запис о паду Београда под Турке 1521.године када је Псалтир завршен.