Отварање изложбе графика у Музеју Херцеговине

26.04.2021.
    У петак, 23. априла 2021. године, у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу, отворена је изложба графика насталих на Првом Сабору умјетника графике „Теодор Љубовић“ поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије.
    Гђа Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине у Требињу, поздравила је присутне и истакла да је ова изложба савремен одговор на један догађај који се збио прије 500 година и у кратким цртама представила историјат и значај Горажданске штампарије, једне од првих штампарија на Балкану.
    Грујићева је навела да је планирано и отварање музејске поставке о историји штампарства, гдје би још били изложени предмети пронађени током археолошких истраживања комплекса уз цркву, задужбину херцега Стефана Вукчића Косаче из 1446. године. За кратко вријеме свог рада (1519-1523) у штамапарији, коју је покренуо трговац Божидар Љубовић са својим синовима, штампан је велики број богослужбених књига. Треба поменути да је прва штампарија у нашим крајевима покренута свега пар деценија након Гутенберговог открића штампарске пресе.
    Директорка Грујић је изразила наду да ће локалитет Горажданске штампарије постати мјесто које ће бити незаобилазно за организовање школских екскурзија, али и место за све оне који су заинтересовани за нашу прошлост. Такође, овом приликом, Грујићева је и најавила овогодишњи сабор графичких умјетника који ће стварати инспирисан Горажданском штампаријом и старим књигама, чији ће радови бити изложени у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу.
    На крају, директорка Грујић је истакла иницијативу Општине Ново Горажде, честитајући Дан општине 25. април, и навела да је овом изложбом симболично обиљежен и Међународни дан књиге и ауторских права, 23. април.
    Гђа Мила Петковић, начелница Општине Ново Горажде, изразила је велико задовољство што је ова изложба, којом је обиљежен јубилеј Горажданске штампарије, представљена требињској публици. Први сабор умјетника графике „Теодор Љубовић“ је само једна од манифестација којом је обиљежен овај значајни јубилеј, а изложени радови настали су том приликом. “Оно што нама преостаје јесте да чувамо сјећање на Горажданску штампарију, као један од важних елемената нашег културно-историјског насљеђа“, навела је гђа Петковић.
    Г. Веселин Брковић, декан Академије ликовних умјетности у Требињу, поздравио је присутне и изразио велико задовољство што се на овај начин даје подршка једном изузетном културном догађају. Ова изложба није обична изложба, већ један чин који Ново Горажде одређује на културној мапи Републике Српске и региона, који за повод има један историјски догађај који је смјештен у културну историју свијета. У данашње вријеме, када се наилази на велики број препрека у организовању културних догађаја, битно је указати подршку једној оваквој манифестацији и начелници општине Ново Горажде и њеним сарадницима, истакао је г. Брковић.
    Он је навео да сви треба да уложимо труд да ово постане трајна манифестација, која ће помоћи да се јасније вриједнује културно богатство нашег народа. Изложене графике су реализоване различитим техникама штампе, од класичних до савремених. Тиме су умјетници жељели да повежу своју поетику са овим изузетним поводом, рекао је г. Брковић, који је изразио и наду да ова изложба обиђе и друге градове и државе, те изложбу свечано прогласио отвореном.
Изложба ће бити отворена за публику до 14. маја 2021. године.
Садржај преузет
(Музеј Херцеговине)