Штанд РС на Међународном сајму књига у знаку 500 година Горажданске штампарије

24.10.2019.

Издаваштво Републике Српске на овогодишњем сајму књига у Београду посвећено је обиљежавању пет вијекова Горажданске штампарије.

Отварајући репрезентативни наступ Републике Српске, министар просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да смо ми народ који мисли на српском језику и пише ћирилицом, истом оном којом је прије пет вијекова своје прве књиге штампала Горажданска штампарија у Новом Горажду.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосанки господин Хризостом овом приликом говорио је о значају промовисања дјела која су настала прије 500 година, у времену када се на београдском сајму књига представљају многа савремена издања.

Он је изразио захвалност свима који су допринијели да се на достојан начин обиљежи овај велики јубилеј, укључујући Представништво Републике Српске у Србији.

Након издаваштва Републике Српске, на сајму је промовисана књига Староставне Горажданске књиге (Ортографија и језик књига Горажданске штампарије) аутора проф. др Биљане Самарџић, која такође говори о великом значају културне и српске писмености ових крајева, као и о фототипским издањима Служабника (1519) Псалтира (1521) и Молитвеника (1523) штампаних у Доњој Сопотници.

У простору посвећеном изложбама приређена је изложба графика са Првог сабора графичких умјетника „Теодор Љубавић“ Сопотница 2019. О графичарима овог сабора говорила је Весна Тодоровић, историчар умјетности и ликовни критичар.

Промоцији овог јубилеја на 64. Међународном сајму књига присуствовали су и директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, професори Универзитета Филозофског факултета у Источном Сарајеву, представници општине Ново Горажде, као и многи други представници културног и друштвеног живота.

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=20425