Одржана промоција књиге „Староставне горажданске књиге“

13.12.2019.

У просторијама ОШ „Вук Караџић“ данас је одржана промоција књиге „Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије“ аутора проф. др Биљане Самарџић, у издању издавачке куће „Филип Вишњић“ и СПКД „Просвјета“ уз подршку Републичког секретаријата за вјере.

„Горажданска штампарија је темељ наше средњовјековне историје и нашег идентитета и као други средњовјековни ћирилични споменик је јасан показатељ да је наш народ свој на своме, да је ово наша земља и да смо ми прије 500 година знали за штампарску писменост“ рекла је Самарџићева.

У свом обраћању професорица Самарџић истакла је да је у првом дијелу књиге „Староставне горажданске књиге“ писала о културно-историјском моменту, док је други дио књиге намјењен лингвистичкој јавности, гдје је приказано како је изгледао књижевни језик код Срба у 16-ом вијеку кроз све његове нивое; правописном, фонетском, морфолошком и синтаксичком.

Поред аутора књиге, о српском језику и дјелу говорили су проф. др Милош Ковачевић и проф. др Михаило Шћепановић.

„Ко има ћирилицу, има почетак писмености, а Горажданска штампарија је симбол онога што смо ми били у прошлости, а без чега не би могли бити ово што јесмо у садашњости“ истакао је професор Ковачевић на данашњој промоцији.

Излагање проф.др Михаила Шћепановића присутни су слушали са великом пажњом. Он се метафором осврнуо на нашу прошлост, рекао да се не смијемо одрећи својих предака јер нећемо ни сами постојати, а камоли имати снаге да оставимо нешто будућим нараштајима ако не будемо гледали иза себе.