Црква кроз вијекове

ЗАШТИТА ГРАЂЕВИНЕ ОД ДАЉЕГ ПРОПАДАЊА И ФОРМИРАЊЕ ЦРКВЕНОГ ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ХРАМА

Херцегову цркву светога великомученика Георгија у Доњој Сопотници, данас општина Ново Горажде, у септембру 1992. године, спалили су и оскрнавили припадници оружаних снага PБиХ, када је у потпуности изгорјела кровна конструкција, како брода цркве, тако и олтарске припрате, пjевница, параклиса, звоника, као и цјелокупна унутрашњост храма са иконостасом, иконама, хорском галеријом, те разним сакралним предметима и унутрашњом опремом. Након пожарa којим су, усљед велике температуре, до критичне границе оштећени и зидови и посебно камени сводови цркве, ослабљена грађевинска конструкција била је двије године изложена дјеловању атмосферских тaлога, а с времена на вријеме и дјеловању артиљерије и других детонација за вријеме борби у непосредној близини цркве, што је још више утицало на слабљење конструкционе стабилности објекта.

Још у току трајања грађанског рата у Босни и Херцеговини, крајем априла 1994. године, у Сопотници је формиран привремени црквени одбор који је преузео бригу о даљој заштити затечене спаљене и оскрнављене цркве Св. Ђорђа и уништеног и на вандалски начин порушеног и оскрнављеног српског православног гробља поред наведене цркве. Да би се спријечило даље пропадање и обрушавање преостале грађевинске конструкције цркве са њеним изворним грађевинским карактеристикама и мање оштећеним римским споменицима на зидовима цркве и средњовјековним урезаним натписима на надвратнику портала и на лијевом допрозорнику јужне пјевнице, у октобру 1994. године, у организацији наведеног црквеног одбора на цркву је умјесто изгорјелог постављен нови привремени кров, а у међувремену очишћена је унутрашњост храма од изгорјелина и других остатака, од дивљачки оскрнављене ове историјски значајне средњовјековне српске православне светиње. На тај начин црква је иако у рушевном и до голих зидова изгорјелом стању, прилагођена за привремену употребу, односно за вјерске обреде које су у току рата обављали вишеградски свештеници Богдан Станишић и Рајко Цвјетковић. У марту 1996. године за горажданског пароха постављен је јереј Новица Ћебић, који је преузео даљу бригу о опслуживању цркве и о духовном животу православног народа за подручје предратне општине Горажде.

Након завршетка грађанског рата у Босни и Херцеговини, потписивањем Дејтонског мировног споразума 21. новембра 1995. године и након формирања општине Српско Горажде, формиран је Црквени одбор општине са главним задатком да се у што краћем времену обнови ратом опустошена и спаљена црква светог Ђорђа у Доњој Сопотници. Полазећи од чињенице да су за тако стручне и комплексне послове била потребна значајна материјална средства, Црквени од ор се у наредном периоду посебно ангажовао на анимирању јавности о тренутном стању и о значају обнове овог јединственог сакралног средњовјековног културно-историјског споменика. Тако су, до краја 1999. године, у организацији општине Српско Горажде, Одбора за обнову цркве и горажданског пароха г. Новице Ћебића, а уз свестрану подршку Његовог високог преосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, најчешће добротворним прилозима, обезбијеђена одговарајућа новчана средства за обнову Херцегове цркве светог великомученика Георгија у Доњој Сопотници.